Foto van MarijkeMarijke op 22 Juli 2024

Gezonde Zelfgemaakte Hondensnacks: Recepten en Tips

Het verzorgen van je hond gaat verder dan alleen regelmatige wandelingen en dierenartsbezoeken. Gezonde voeding speelt een cruciale rol in het welzijn van je trouwe viervoeter. Een leuke en nuttige manier om bij te dragen aan de gezondheid van je hond is door zelf hondensnacks te maken. Hier zijn enkele recepten en tips voor het maken van gezonde zelfgemaakte hondensnacks.

Waarom Zelfgemaakte Hondensnacks?

Zelfgemaakte hondensnacks bieden diverse voordelen. Je hebt volledige controle over de ingrediënten, waardoor je ongewenste toevoegingen kunt vermijden. Bovendien kun je snacks aanpassen aan de specifieke behoeften en voorkeuren van je hond. Hier zijn een paar redenen waarom je zou moeten overwegen om zelf hondensnacks te maken:

  • Gezonder: Geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen.
  • Vers: Geen conserveringsmiddelen.
  • Veilig: Controle over de ingrediënten.
  • Plezier: Leuk om te maken en je hond zal er dol op zijn!

gezonde hondensnacks

Recepten

In deze blog deel ik 3 leuke én makkelijke recepten waar ik veel success mee heb gehad!

  1. Pindakaas & Pompoen Koekjes
  2. Makkelijke Zelfgemaakte Hondendonuts
  3. Pindakaas Kokosolie Hondensnacks

Pindakaas & Pompoen Koekjes

Deze koekjes zijn niet alleen smakelijk, maar ook rijk aan vezels en eiwitten.

Ingrediënten:

  • 240 gram pompoenpuree (geen pompoentaartvulling)
  • 3 eetlepels pindakaas (zorg ervoor dat deze geen xylitol bevat) - ongeveer 48 gram
  • 2 eieren
  • 300 gram volkorenmeel, plus extra indien nodig

Instructies:

  1. Oven voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 180°C. Gebruik een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
  2. Het deeg maken: Gebruik een staande mixer met een platte menghaak of een handmixer en een grote kom. Klop de pompoenpuree, pindakaas en eieren op middelhoge snelheid tot een glad mengsel. Voeg geleidelijk het meel toe, meng op lage snelheid tot het net gemengd is. Voeg indien nodig extra meel toe totdat het deeg niet meer plakkerig is en de textuur van koekjesdeeg heeft.
  3. Vormpjes maken: Rol het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak uit tot een dikte van ongeveer ¼ inch. Snijd in gewenste vormpjes en leg op de voorbereide bakplaat.
  4. Bakken: Bak tot de randen goudbruin zijn en de koekjes volledig zijn uitgehard. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de grootte en dikte. Laat volledig afkoelen – de koekjes worden knapperig als ze afkoelen.

Bewaren: Ze kunnen 5-7 dagen op kamertemperatuur bewaard worden of 1-2 weken in de koelkast. Ze kunnen ook tot 3 maanden ingevroren worden.

Tips:

  • Aanpassen van de hoeveelheden: Als je hond meer van pindakaas houdt, kun je iets meer pindakaas en minder pompoen toevoegen. Voeg gewoon bloem toe totdat de juiste consistentie bereikt is.
  • Dikte van de traktaties: Rol ze dunner uit als je hond van dunne, knapperige koekjes houdt. Pas de baktijd daarop aan.

gezonde hondensnacks

Makkelijke Zelfgemaakte Hondendonuts

Geen hond kan deze donuts met yoghurtglazuur en spekstukjes weerstaan!

Ingrediënten:

  • 120 gram bloem
  • 120 gram havermout
  • 80 ml kokosolie
  • 120 ml pindakaas
  • 2 eieren

Voor de topping:

  • Griekse yoghurt
  • Spekstukjes

Instructies:

  1. Oven voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een donutvorm in met kookspray en zet apart.
  2. Het deeg maken: Meng in een grote kom alle ingrediënten (behalve de yoghurt en spekstukjes). Je kunt een lepel gebruiken of met de handen mengen (super leuk voor kinderen!). Meng tot een deeg vormt.
  3. Deeg in de vorm drukken: Gebruik je handen om het deeg in de donutvorm te drukken. Vul elke donutruimte en druk stevig aan om ervoor te zorgen dat alles samen blijft (het rijst niet, dus zorg ervoor dat elke ruimte goed gevuld is).
  4. Bakken: Bak in de voorverwarmde oven op 190°C voor ongeveer 14 minuten of tot ze volledig gaar zijn.
  5. Afkoelen en versieren: Laat afkoelen en haal de donuts voorzichtig uit de vorm. Zet een klein kommetje Griekse yoghurt en een ander met spekstukjes klaar. Doop elke donut voorzichtig in de yoghurt en bestrooi met spekstukjes. Plaats de afgewerkte donuts een paar minuten in de vriezer om de yoghurt te laten harden.

Mijn honden eten ze graag direct uit de vriezer, maar je kunt ze ook in de koelkast bewaren. Let er wel op dat de yoghurt een beetje plakkerig kan worden.

gezonde hondensnacks

Pindakaas Kokosolie Hondensnacks

Deze Pindakaas Kokosolie Hondensnacks zijn een hit bij ons thuis. Romig en heerlijk? Mijn honden zeiden, "Woef, graag meer!"

Ingrediënten:

  • 240 ml (1 kopje) natuurlijke pindakaas
  • 5 ml (1 theelepel) onbewerkte kokosolie
  • 5 ml (1 theelepel) kaneel
  • Siliconen vormpjes

Instructies:

  1. Kokosolie smelten: Zorg ervoor dat de kokosolie in vloeibare vorm is. Zo niet, verwarm de kokosolie dan in een kleine steelpan op middelhoog vuur tot het gesmolten is.
  2. Ingrediënten mengen: Voeg de pindakaas en kaneel toe. Roer tot het mengsel volledig glad en goed gemengd is. Het mengsel moet dik, maar gietbaar zijn.
  3. Gieten in vormpjes: Giet het mengsel in de siliconen vormpjes en vries in tot het hard is.
  4. Opslag: Haal de traktaties voorzichtig uit de vormpjes en bewaar ze in een luchtdichte container in de vriezer (ze worden snel zacht).

Deze traktaties zijn gemaakt voor honden van 5-7 kg. Pas de hoeveelheid kokosolie dienovereenkomstig aan. De vuistregel is 1 theelepel kokosolie per 4,5 kg lichaamsgewicht van je hond.

pindakaas-kokosolie-hondensnacks

Tips voor Veiligheid en Gezondheid

  • Introduceer geleidelijk: Introduceer nieuwe snacks geleidelijk in het dieet van je hond om eventuele allergieën of intoleranties te identificeren.
  • Kleine porties: Geef snacks met mate om overgewicht te voorkomen.
  • Hydratatie: Zorg ervoor dat je hond altijd vers water beschikbaar heeft, vooral na het eten van snacks.
  • Opslag: Bewaar zelfgemaakte snacks in een luchtdichte container om versheid te behouden.

hond met gezonde snack

Het maken van zelfgemaakte hondensnacks is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je hond gezonde en smakelijke traktaties krijgt. Met deze recepten en tips kun je eenvoudig beginnen met het bereiden van je eigen snacks die je hond zullen laten kwispelen van plezier. Probeer de bovenstaande recepten en ontdek welke je hond het lekkerst vindt!

Producten Gebruikt in Deze Recepten

Hier is een lijst van producten die je kunt gebruiken bij het maken van deze hondensnacks, inclusief links naar Amazon:

Lees ook onze andere blogs

Ontdek onze artikelen over het belang van een goede hygiëne voor je hond, leer hoe je je harige metgezel op de juiste manier kunt wassen en onderhouden, en ontdek de voordelen van het gebruik van hondenwasstraten.

Jouw hond houdt van koekjes, wil jij ook? We gebruiken cookies om je een fantastische ervaring te geven! Lees meer